Karijerno savjetovanje – koja su to tražena zanimanja za danas i sutra, gdje se mogu steći znanja za njih te kako od istih živjeti?

Karijerno savjetovanje – koja su to tražena zanimanja za danas i sutra, gdje se mogu steći znanja za njih te kako od istih živjeti?

Autorica: mr.sc. Asja Lajtman Bosilj, AVUS d.o.o., predavačica na Akademiji za poduzetništvo

Kada govorimo o odabiru škola ili fakulteta koje mladi planiraju upisati nameće se pitanje koja će sve zanimanja moći obavljati, hoće li pronaći posao i hoće li moći od tog posla živjeti?

Razvojem novih tehnologija mnoga zanimanja koja su dugo postojala polako nestaju, a javljaju se nova zanimanja, sve neobičnijih naziva, opisa i uvjeta potrebnih za njihovo obavljanje. Kako vam zvuče nazivi zanimanja: nanomedicinski stručnjak, virtualni odvjetnik, podatkovni znanstvenik ili dizajner robotičkih sustava? Uz to, globalna pandemija ubrzala je proces digitalizacije, donijela nam je primjerice novi način rada (iz kućnih ureda), novi način komunikacije i sastanaka (putem komunikacijskih platformi), novi način obavljanja određenih svakodnevnih aktivnosti putem plaćanja računa, prijevoza, dostave (putem aplikacija).

Mnogo se govori i o temi zaštite okoliša, “zelenog“ razmišljanja, sortiranja otpada, borbe protiv klimatskih promjena u kojem sve više sudjeluju društveno odgovorne tvrtke koje na tim područjima otvaraju nova radna mjesta.  

Kao što vidimo, u nevjerojatno kratkom vremenu društvo se trebalo prilagoditi, što zahtijeva i prilagodbu na tržištu rada.

Dobro odabrana srednja škola i studij mogu biti odlično iskustvo i priprema za buduću karijeru. Izbor je velik te se danas velik broj mladih koji upisuju srednju školu ili studij susreću s mnogim nedoumicama i nepoznanicama: koje su kompetencije potrebne za uspješan odabir karijere, što danas tvrtke traže, kako će izgledati posao koji ću raditi, hoću li moći od tog živjeti?

Dokazano je da je mnogo lakše obavljati poslove za koje imamo preferencije pri razmišljanju, kada koristimo svoj puni potencijal i uz jednako ulaganje energije odradimo mnogo više zadataka. To ujedno osigurava veće zadovoljstvo i dugoročnu motivaciju.

Kako bismo pomogli mladim ljudima u promišljanjima i pronalasku zanimanja koja ih interesiraju, koja odgovaraju njihovim željama i potrebama, umnim i fizičkim sposobnostima, u sklopu Akademije za poduzetništvo u 2022. godini organizirat će se niz webinara na temuKarijerno savjetovanje za održivu budućnost“ kroz koje ćemo u razgovoru s osobama iz različitih traženih zanimanja pokušali dobiti detaljniji uvid u najnovije poslove na tržištu, načinu stjecanja kompetencija za te poslove, napredovanja, mogućnosti doprinosa društvu i dr. te u konačnici gdje što upisati, kako učiti i kako se pripremiti za budućnost u kojoj će pojedinac biti konkurentan na tržištu rada.

Promjena veličine fonta
Kontrast