Zapušteno kino Dom postat će centar kreativnih industrija

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Varaždin Lana Velimirović Vukalović potpisali su 21. siječnja 2021. godine u Gradskoj vijećnici Ugovor o korištenju i upravljanju nekretninama, u naravi poslovne zgrade u Ulici Ivana Kukuljevića Sakcinskog 11, Varaždincima poznatiju kao nekadašnje Kino Dom.

Ravnateljica je istaknula da već postoji projekt koji će se prijaviti na natječaj za fondove EU u cilju uređenja poprilično dotrajalog prostora u moderan centar kreativnih industrija u koje bi Pučko otvoreno učilište Varaždin u dogledno vrijeme trebalo i preseliti. Ovaj prostor nakon uređenja trebali bi koristiti svi koji djeluju u kreativnom sektoru koji obuhvaća poprilično širok dijapazon djelatnosti poput arhitekture, audiovizualnih djelatnosti, IT-a, izvedbenih umjetnosti, raznih tradicijskih obrta i svih onih koji se bave kreativnih stvaralaštvom. Pritom će se razvijati i suradnja s varaždinskim visokoškolskim ustanovama poput Fakulteta organizacije i informatike i Sveučilišta Sjever. Razvoj ovog sektora na području Grada Varaždina doprinijet će razvoju poduzetništva i kvalitete života za cijelu zajednicu.

Potpisivanju je prisustvovala i zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica koja je prezentirala uređenje i razvoj tog atraktivnog prostora u centru grada. Istaknula je kako će prostor i podršku od Grada Varaždina dobiti svi oni koji će imati svoju ideju koja se može pretvoriti u komercijalni poduzetnički projekt: „Ako projekt kreativnih industrija stavimo u kontekst drugih infrastrukturnih projekata na kojima radimo, od knjižnice, sinagoge, kazališta, kina Gaj, a i u kontekst naših visokoobrazovnih ustanova koje imamo u gradu te jake kulturne tradicije, mislim da on na odličan način spaja sve te cjeline i čini korak naprijed. Zadnji prazan prostor u samom centru grada stavljamo u funkciju mladih, kreative. Prostor je prilagođen i osobama s invaliditetom, a bit će naglasak i na njihovom samozapošljavanju. Lokacija je dobro postavljena jer će se povezati i s Centrom za mlade gdje će se razvijati nezavisna kultura i scena i međusobno će moći surađivati.“ Objasnila je da će se subvencionirati najam prostora, odnosno ureda, ali će postojati i edukativno prostorni modaliteti akceleratora i start-upova. „Radi se o 1500 m2 prostora u kojem će biti iskorišten svaki centimetar. Ministarstvo kulture i medija preuzelo je dio koji se tiče kulturnih i kreativnih industrija pa nam se s tim otvaraju nove mogućnosti da Pučko otvoreno učilište Varaždin kao javna ustanova bude prijavitelj na natječaj za sufinanciranje.“ – rekla je Sandra Malenica.

Gradonačelnik Ivan Čehok smatra kako je centar kreativnih industrija lijepa priča i odličan projekt za Grad Varaždin i za razvijanje krea(k)tivne industrije: „Pučko otvoreno učilište transformira se u jednu modernu instituciju kojoj nije samo smisao obrazovati ljude nego ići ispred vremena, vidjeti što će nam trebati u budućnosti. Danas ne napreduju oni koji znaju što se dogodilo nego oni koji znaju što će se dogoditi, odnosno što će tržištu trebati. Sreća u ovoj cijeloj situaciji s pandemijom jest da postoji Fond za oporavak i otpornost na koji smo prijavili projekt. Nadam se da ćemo proći na natječaju i dobiti potrebna sredstva, a u suprotnom, probat ćemo prijaviti projekt preko ITU mehanizma. U svakom slučaju, cilj nam je da to ide preko EU fondova.“ Naglasio je kako je Grad Varaždin spreman, pripremljeni su projekti, ishođena je građevinska dozvola i nada se da će se do kraja godine krenuti s radovima, a ovo je tek prvi korak da se POU, kao institucija koja će voditi centar, može dalje pripremati.


Podijeli:

Promjena veličine fonta
Kontrast