Vještine uspješnih ljudi

Vještine uspješnih ljudi

Piše: mr.sc. Asja Lajtman Bosilj

Pred zaposlenicima 21. stoljeća veliki je izazov. Promjene su brže nego ikad, a tehnologija se razvija neslućenom brzinom. Uz to, sve se to događa i uz jednu veliku nelagodu koju nam je donijela pandemija uzrokovana covid-19 i stvorila neko „novo normalno“. Kako bi se današnji zaposlenik mogao uhvatiti u koštac sa svim izazovima današnjeg tržišta i zahtjeva posla potrebna mu je podrška kroz razvoj kompetencija.

Često u razgovoru s poslodavcima čujem kako bi voljeli da zaposlenici imaju razvijene soft skillse.

Što su to „meke vještine“ koje većina poslodavaca navodi prilikom objavljivanja natječaja za zapošljavanje? 

To su „neopipljive vještine“ koje opisuju sposobnost pojedinca, da osim stručnih znanja koja je stekao kroz formalno obrazovanje, može učinkovitije rješavati zahtjevne probleme i zadatke kao i lakše se povezivati s drugim ljudima. Teško ih je „mjeriti“, a predstavljaju kombinaciju socijalnih vještina, komunikacijskih vještina, kreativnog razmišljanja, upravljanja vremenom i sl.

Poslodavcima je izuzetno važno da što više njihovih zaposlenika ima razvijeno što više mekih vještina jer time oni kvalitetnije obavljaju posao, motiviraniji su, prodaju više, učinkovitije delegiraju ili motiviraju svoj tim, mogu se prilagoditi stresnim uvjetima rada, umjesto otpora promjenu prihvaćaju kao neophodnu aktivnost za razvoj, razmišljaju, preuzimaju inicijativu, vide širu sliku i time ostvaruju bolje rezultate i veći profit.

Meke vještine su važne, čak ponekad i važnije od stručnih znanja za uspjeh pojedinca u poslu i životu.

Dobra je vijest da se one mogu učiti i usavršavati tijekom čitavog života. Upravo smo iz tog razloga, kao napredni program u sklopu Akademije za poduzetništvo, za sve zainteresirane postojeće zaposlenike koji žele napraviti iskorak u karijeri ili zadržati konkurentnost ili pak za one koji se tek planiraju zaposliti, razvili program Vještine uspješnih ljudi koji obuhvaća sljedeće module:

• asertivnost i samopouzdanje
• emocionalna inteligencija
• upravljanje promjenama
• interpersonalne vještine
• poslovna etika i bonton
• rješavanje sukoba
• upravljanje osobnim rizicima
• prezentacijske vještine

Razvijajući svoje meke vještine osoba obogajuće svoj životopis, postaje traženija i konkurentnija na tržištu rada, uspješnija i nagrađivanija u poslu, a posredno zadovoljnija i sretnija u životu.

Promjena veličine fonta
Kontrast